Overslaan en naar de inhoud gaan

Heb ik ook SSL nodig op mijn website?

Internet is populair. Dat zie je dagelijks terug. Bijna ieder bedrijf heeft wel een website. Mensen besteden steeds meer tijd online. Als bedrijf of als website-eigenaar wil je dat jouw klanten/bezoekers ook je website weten te vinden en je diensten of producten weten te kopen.

De macht van Google

Als je iets zoekt ga je niet meer naar de bibliotheek, maar je ‘Googled’ even waar je naar op zoek bent. Ook onderweg zijn mensen online met hun mobiel. Zoek je een restaurant of weet je de weg niet meer, dan biedt Google je de helpende hand. Met Google vind je zo een restaurant dichtbij en het verteld je ook nog hoe je moet lopen of rijden. Mocht je in het buitenland zijn, dan kan je met Google translate je toch verstaanbaar maken.

Waarom beveiligen

Je laat op tal van plekken informatie achter. Internet is als een openbare weg. Informatie dat verstuurd wordt over die openbare weg (lees internet) worden in pakketjes verzonden. Van oorsprong is het internet niet zo veilig. De pakketjes met informatie die over het internet verzonden zijn niet versleuteld en andere mensen op die openbare weg kunnen eenvoudig deze pakketjes lezen.

Die onveilige pakketjes over het internet is niet zo slim, zeker niet als het om belangrijke gegevens gaat zoals bijvoorbeeld: je persoonlijke gegevens, gegevens van je bestelling of tijdens het uitvoeren van je financiële transacties. Die onbeveiligde pakketjes kunnen eenvoudig gebruikt worden voor misbruik van gegevens of erger nog identiteitsdiefstal.

Als website kan je ervoor kiezen om de verbinding tussen de bezoeker en de website te beveiligen, dit doe je met SSL. De pakketjes zijn dan niet meer te lezen door andere personen.

Wat is SSL

SSL (Secure Socket Layer) is een methode om met behulp van een certificaat de verbinding tussen een website en de bezoeker te versleutel. Als de pakketjes versleutel zijn, kunnen ze niet zomaar door andere personen gelezen worden. Door een SSL-certificaat te kopen wordt de website of het bedrijf gecontroleerd op hun identiteit. Het SSL-certificaat moet worden toegevoegd aan uw webserver, zodat deze SSL-verbindingen kan maken.

Een SSL-verbinding is een veilige en versleutelde verbinding. Het is voor de bezoeker van een website een indicatie dat de website te vertrouwen is. En dat de website een beveiligde verbinding heeft en je informatie versleuteld zodat andere het niet kunnen lezen.

Moet ik ook m’n site beveiligen?

Als je een website hebt en je verzameld persoonlijke informatie dan ben je verplicht om de verbinding te beveiligen. Dit ben je eigenlijk al sinds 2016 (Zie: Wet bescherming persoonsgegevens, Wbp). Het verzamelen van informatie kan door middel van een formulier, tijdens het doen van een online aankoop of tijdens het afhandelen van een financiële transactie. Als je een eigenaar bent van een website dan ben je verplicht de verbinding te beveiligen als er persoonlijke informatie verzonden wordt. Dit kan tijdens het versturen van een formulier, tijdens een online aankoop of tijdens het verwerken van een financiële transactie.

Krijg ik een boete?

Alle site die persoonlijke gegevens verzamelen dienen dus beveiligd te zijn, in Nederland wordt dit gecontroleerd door het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Bij het niet naleven van de wet kan het CBP een boete opleggen van max € 4.500.

Meestal loopt het niet zo vaart, maar afgezien van de boete kunt u ook aansprakelijk worden gesteld door andere partijen voor de geleden schade. De bedragen hiervoor kunnen veel hoger zijn.

Google

En dan toch weer terug bij Google. Google gaat dit jaar (januari 2017) in hun internetprogramma (Chrome) aangeven of een verbinding veilig of onveilig is. Ook andere internetprogramma (Edge, Firefox, Safari) zullen dit gaan doen.

Daarnaast heeft Google ook al eerder aangekondigd dat websites zonder een SSL-certificaat lager in de Google Index komen.

En uiteindelijk wil je als website-eigenaar toch ook dat je snel gevonden wordt op het internet en dat je betrouwbaar overkomt bij je bezoeker/klanten.

Deel dit artikel

Ik zat net een interessant artikel te lezen: "Heb ik ook SSL nodig op mijn website?".
Ik dacht dit is ook echt iets voor jou.
Zie: https://www.dijkstra.nl/blog/heb-ik-ook-ssl-nodig-op-mijn-website

Klik op de knoppen hieronder om dit artikel te delen.

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Was deze informatie nuttig?